Concert 18 februari; Galerie Marzee 16 uur

MARCO BLAAUW

trompet

Waarom de trompet? “Ik raakte al vroeg geïnspireerd door het beeld van de troubadour, die met artistieke middelen nieuws verspreidt. Dat wilde ik ook, met de trompet als spreekbuis: als een roeper die verhalen en ideeën verbreidt.”
“De ontwikkeling van de trompet, de speeltechniek en het repertoire is altijd een belangrijke focus in mijn loopbaan geweest.”
Marco Blaauw

FLORENTINE GINOT

contrabas

Working with the double bass is a never ending process of research, which is focused on the resonances and the natural sound of it. For playing the double bass you need to be involved with your instrument. It’s kind of a relationship between the body, the double bass and the hands.
Florentin Ginot

Het tweede in een serie van drie concerten door leden van het befaamde Keulse ensemble Musikfabrik. Na het indrukwekkende optreden van de klarinettist Carl Rosman hoort u nu een oude bekende en onze lokale trots, Marco Blaauw. Marco presenteert een programma met de Franse contrabassist Florentin Ginot. Zij brengen solowerken voor contrabas en trompet van Rebecca Saunders, duo-improvisaties en werken van Gyorgy Kurtag en Karlheinz Stockhausen – en natuurlijk hoort u Marco’s inspirerende toelichtingen.

Programma

Rebecca Saunders 1967                     Fury (2005; contrabas solo)
Rebecca Saunders 1967                     White (2015; trompet solo)
Duo improvisaties
Karlheinz Stockhausen 1928-2007   HALT (1965; trompet en contrabas)
  
Marco Blaauw heeft een internationale carrière als solist en is lid van Ensemble Musikfabrik in Keulen. Sinds 25 jaar legt hij zich toe op de eigentijdse gecomponeerde en geimproviseerde muziek. Hij werkt samen met zowel gevestigde als jonge componisten. Uit deze samenwerkingen ontstond een uniek repertoire dat speciaal voor Blaauw werd gecomponeerd, daaronder werken van o.a. Martijn Padding, Yannis Kyriakides, Richard Ayres, Wolfgang Rihm, John Zorn en Peter Eötvös.
Blaauw werkte intensief samen met Karlheinz Stockhausen. Hij speelde premieres van verschillende scenes uit de opera-cyclus LICHT, vloog in een kooi bevestigd aan een 6 meter lange arm over het orkest als hoofdrol speler van MICHAELs REISE en speelde de première van HARMONIEN voor trompet solo voor de BBC Proms in de Royal Albert Hall.
Sinds 2015 werkt hij, met zijn ensemble bestaande uit 8 trompetten, intensief samen met La Monte Young. Hij speelt sindsdien regelmatig concerten met dit unieke repertoire in Europa en VS. Vorig jaar presenteerde hij Young’s 90 minuten durende werk “the second dream of the high tension line step down transformer” in het Muziekgebouw aan het IJ, dat in de pers laaiend enthousiaste kritieken ontving.
Blaauw’s werk is vastgelegd in talloze radio- en CD-opnames. Zijn zesde solo CD “Angels” werd onlangs bekroond met de ” Preis der Deutschen Schallplattenkritik”.
Blaauw is ook actief als docent, in de international summer courses in Darmstadt, de Stockhausen Kurse in Kürten, als gast docent in de Hochschule für Musik en de Summer Acadamy in Luzern en sinds kort aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag als docent in het programma “aus LICHT”. Als componist ontving Blaauw in 2016 de ‘Karl Sczuka Prize’ voor zijn eerste hoorspel Deathangel.

Florentin Ginot speelt contrabas en is sinds 2015 lid van het Ensemble Musikfabrik Hij studeerde aan het CNSMD de Paris. Momenteel houdt zich bezig met ontwerp, solo-repertoire en het ontwerp van scenische vormen. Hij speelde in Europa onder meer met Ensemble Modern (Frankfurt), Ensemble Intercontemporain (Parijs), Ensemble Itinéraire, Ensemble Aleph en Ensemble CrossingLines (Barcelona). Hij is actief bezig met hedendaags ontwerp en leidt projecten die het repertoire voor contrabas uitbreiden.Daarbij werkt hij samen hedendaagse componisten als Helmut Lachenmann, Georges Aperghis, Rebecca Saunders, Liza Lim en verbindt hij zijn werk met andere kunstvormen als dans en hedendaags circus tot multidisciplinaire projecten.
Van Florentin Ginot is in 1915 een solo-cd uitgebracht in de ‘Young Soloist’ collectie van de Meyer Stichting.